सालभर में 4 बार नवरात्रि मनाए जाते हैं. दो गुप्त नवरात्रि और एक चैत्र और शारदीय नवरात्रि. इस बार नवरात्रि 2 अप्रैल से शुरू हो रहे हैं. जो कि 11 अप्रैल, सोमवार तक चलेंगे.
हिंदू धर्म में नवरात्रि का विशेष महत्व है. सालभर में 4 बार नवरात्रि मनाए जाते हैं. दो गुप्त नवरात्रि और एक चैत्र और शारदीय नवरात्रि. फाल्गुन माह की पूर्णिमा के बाद चैत्र माह की शुरुआत होगी और चैत्र माह के शुक्ल पक्ष की प्रतिपदा तिथि से नवरात्रि की शुरुआत होती है. इस बार नवरात्रि 2 अप्रैल से शुरू हो रहे हैं. जो कि 11 अप्रैल, सोमवार तक चलेंगे. आइए जानते हैं नवरात्रि से जुड़ी कुछ खास बातों के बारे में.
नवरात्रि कलश स्थापना मुहूर्त
पंचाग के अनुसार चैत्र मास की शुक्ल पक्ष की प्रतिपदा तिथि 01 अप्रैल, शुक्रवार को सुबह 11:53 मिनट से शुरू होगी और 02 अप्रैल, शनिवार को सुबह 11:58 मिनट पर समाप्त होगी. नवरात्रि के पहले ही दिन कलश स्थापना की जाती है और इसके बाद 9 दिनों कर कलश की पूजा की जाती है.कलश स्थापना का शुभ समय 02 अप्रैल सुबह 06:10 मिनट से 08:29 मिनट तक रहेगा.
घोड़े पर आएंगी मातारानी
धार्मिक मान्यता है कि हर साल नवरात्रि के दिनों में मां किसी न किसी वाहन पर सवार होकर धरती पर आती हैं. और वापस लौटते समय मां का वाहन अलग होता है. चैत्र नवरात्रि में मां घोड़े पर सवार होकर आ रही हैं. इसे शुभ माना जाता है. वहीं अगर नवरात्रि की शुरुआत रविवार या सोमवार से होती है तो मां हाथी पर सवार होकर आती हैं.
नौ स्वरूपों की होती है पूजा
नवरात्रि के नौ दिन मां के नौ स्वरूपों की पूजा की जाती है. पहले दिन माता शैलपुत्री की पूजन का विधान है. दूसरा दिन ब्रह्मचारिणी, तीसरा चंद्रघंटा, चौथा कूष्मांडा, पांचवां स्कंदमाता, छठवां कात्यायनी, सातवां कालरात्रि, आठवां मां महागौरी और नौवां दिन मां सिद्धिदात्री को समर्पित होता है.
Disclaimer: यहां मुहैया सूचना सिर्फ मान्यताओं और जानकारियों पर आधारित है. यहां यह बताना जरूरी है कि ABPLive.com किसी भी तरह की मान्यता, जानकारी की पुष्टि नहीं करता है. किसी भी जानकारी या मान्यता को अमल में लाने से पहले संबंधित विशेषज्ञ से सलाह लें
In Ayurveda, Ritu-Sandhi (meaning ‘Season’ – ‘in between’) is the transition period between seasons, 7 days leading up to the equinox/solstice/season change and seven days after.
What does this mean?
“During this period, the regimen of the preceding season should be discontinued gradually and that of the succeeding season should be gradually adopted; sudden discontinuance or sudden adoption gives rise to diseases caused by Asatmya (non-habituation)” – Ashtanga Hridayam.
Ayurveda pays a lot of attention to annual cyclical self-care, shifting with change in the seasons to allow for optimal adaptation to the environment. As we get to the end of summer, our bodies have accumulated excess Heat or Pitta, especially if we have not eaten from summer’s offerings of cooling fruits and vegetables, or if we had an intense lifestyle of harried schedules, partied a little too much, or got a little too much sun. In addition, the cooling, drying influences that we naturally tend to gravitate towards in the summer are accumulating as well, and as we go into a cool, dry, season, it becomes essential to hit the reboot button.
Ritu Sandhi offers a two-week period to tune into our bodily rhythms and maybe do a mild seasonal cleanse to prepare for the colder months ahead.
Diet for Fall Ritu-Sandhi
For a two-week period:
- Reduce or eliminate caffeine, white sugar, white flour, and alcohol.
- For a warm drink first thing in the morning, especially to stimulate the bowels, switch to a tea like Holy Basil or Tulsi with rose – this is a Pitta reducing tea that will cleanse summer’s heat buildup.
- Have a regular habit of elimination; if you don’t have one, pay attention at this time and start cultivating a morning hygiene routine that includes making time to clear the bowels.
- Restart daily Abhyanga massage before showering – as the weather cools, this ritual protects the skin from the drying effects of the colder temperatures. Suitable oils are coconut or olive for late summer, early fall and sesame for winter.
- Eat a light breakfast of ripe seasonal fruit that is at room temperature. Avoid dry cereals, protein bars and multi-ingredient smoothies.
- Sip warm water throughout the day.
- Take advantage of slightly cooler days to soak in some mid-morning sunshine.
- While still enjoying summer’s fresh vegetables and fruits in salads and lighter fare, avoid eating raw food in the evenings. Switch to a small cooked supper instead. Grilled veggies with a light grain like quinoa or Poha (rolled rice) is a great option.
- Start to reduce ice-cold beverages and heavy foods like ice-cream that are an American summer staple.
- Eat dinner/supper at least a couple of hours before bedtime.
- Adjust bedtimes to reflect the change in sunlight.
- During this transition, listen to the body’s cues – appetites tend to increase as the weather cools; and a desire for cold and light foods naturally decreases. Sleepiness may set in a little earlier and the body may need a few more minutes in the morning to wake up.
As the weather cools and we move fully into the season, move your diet to fall’s bounty – apples, pears, squashes, sweet potatoes and yams, heavier legumes and beans, and whole grains soaked and prepared correctly.